Arosa: een expertisecentrum voor de aanpak en opvang bij huiselijk geweld

Arosa biedt opvang en begeleiding voor volwassenen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Vrouwen uit verschillende regio's die bij Arosa terechtkomen, zitten in een onveilige situatie. Een traject bij Arosa duurt ongeveer 6 maanden. Zij verblijven deze periode in een eigen woning op een geheime plek. Daar worden zij begeleid door experts die er alles aan doen om een veilige situatie te creëren.

Wij spraken Niermala en Daniëlle. Zij werken bij Arosa.

Niermala werkt als ouder-kind-begeleider in Zoetermeer

Niermala werkt inmiddels al 22 jaar bij Arosa. Sinds 1,5 jaar werkt ze als ouder-kind-begeleider. "Elke vrouw verblijft op een geheime locatie. Vaak zijn er ook kinderen in het spel. Als ouder-kind-begeleider begeleid je de kinderen en staan kinderen en hun veiligheid centraal."

"We zien vaak dat kinderen die opgroeien in een gewelddadige omgeving, op een later moment in hun leven opnieuw in aanraking komen met geweld. Dit proberen we te doorbreken door niet alleen de moeder te begeleiden, maar ook het kind centraal te stellen. We gebruiken daar de methodiek 'Veerkracht' voor", vertelt Niermala.

Veerkracht is een interventie voor de begeleiding van kinderen die met hun moeder in een opvang terechtkomen. Het doel is het voorkomen of verminderen van negatieve gevolgen van de traumatische ervaringen bij het kind.

Daniëlle is trajectbegeleider en helpt vrouwen bij het maken van een nieuwe stap

Daniëlle begon als stagiaire bij Arosa, maar werkt er inmiddels al 18 jaar. Sinds vorig jaar is ze trajectbegeleider. "Ik heb echt een coördinerende functie. Ik kijk welke stappen we moeten nemen om een veilige situatie te creëren. Daarnaast kijk ik naar wat er nodig is om een nieuwe stap te maken. Zijn er bijvoorbeeld schulden? Is er nog een gezamenlijke woning die verkocht moet worden? Dat soort zaken komen ook kijken bij het stukje begeleiding."

Bij Arosa werken ze volgens de Signs of Safety. "Door samen te werken met ouders en hun netwerk willen we een veilige (opvoed)situatie creëren. Het is een hele fijne werkwijze om mee te werken omdat het niet een schuldige aanwijst, maar juist kijkt naar een duurzame manier om veiligheid te creëren."

"Je draagt het echt als team"

Daniëlle en Niermala zijn blij dat ze zoveel aan elkaar hebben als collega's. "Je hebt ook wel eens minder goede dagen. Bijvoorbeeld wanneer het adres van een vrouw wordt gevonden en we haar weer opnieuw moeten overplaatsen. Ze hebben dan vaak net hun plekje gevonden en dan moeten ze wéér een nieuwe stap maken", vertelt Daniëlle. Niermala vult aan: "Daarom is het zo belangrijk dat we elkaar hebben, je draagt het echt als team."

Kom in actie

Heeft u een vermoeden van geweld tegen een vrouw of meisje? Bij acuut gevaar kunt u (anoniem) bellen naar Veilig Thuis of de politie. U kunt ook bellen naar Arosa. "Als je geweld vermoedt, laat dan weten dat je er bent. Ga het gesprek aan wanneer het veilig is", vertelt Daniëlle. "We moeten niet onze mond houden. Als je iets ziet, kom in actie. Samen komen we een stuk verder om de veiligheid van vrouwen te waarborgen", vertelt Niermala.

Meer weten over Arosa? Op www.arosa.nl vindt u meer informatie.