3 vrienden uit Utrecht zetten zich vrijwillig in voor de kinderen van Meerzicht

Zakaria Bousdar en de broers Charif en Hicham Bouhaddou zagen in coronatijd dat de cijfers van hun jongere broertjes en zusjes op de basisschool naar beneden gingen. Deze kinderen vonden het lastig om in deze moeilijke periode gemotiveerd te blijven voor school. De kans om af te haken bij het onderwijs lag op de loer. Dit deed hen terugdenken aan hun eigen jeugdervaringen waarin ze ook begeleiding hadden gemist op school. Het was dus tijd om hier iets aan te doen.

Hoe konden ze ervoor zorgen dat kinderen bleven leren? Dat het leuk bleef en dat kinderen er plezier in hadden om naar school te gaan. In september 2020 maakten ze hun eerste plannen. In april 2021 was hun eerste les op een basisschool in Den Haag een feit. De stichting 'Talenten van Morgen' was van start.

Samenwerken in Meerzicht

Op de 'Gelijke Kansen Alliantie Conferentie' in Rotterdam werden de mannen geraakt door het verhaal van Anna Vreugdenhil, directeur van basisschool De Regenboog. Ze spraken daar met haar en met Jerremey Schutte, directeur van IKC De Entree. Ze besloten om met elkaar te gaan samenwerken. Zo is er een mooie verbinding gemaakt tussen 'Talenten van Morgen' en de 2 basisscholen in Meerzicht.

De 3 vrienden organiseren huiswerkbegeleiding en geven dit ook zelf. Daarnaast organiseren ze themalessen, bijvoorbeeld over gezondheid of hoe om te gaan met geld. Er zijn excursies naar bijvoorbeeld musea en theaters. En tijdens de zomervakantie wordt er een 'Zomerschool' georganiseerd waarbij ook de ouders een actieve rol hebben. In een paar weken worden kinderen dan op een speelse manier gemotiveerd om te leren. Allemaal om zo het beste uit zichzelf naar boven te halen. En met succes. Inmiddels begeleiden ze 200 kinderen op verschillende scholen.

Ze organiseren hun activiteiten samen met de schoolbesturen, de docenten en met 22 vrijwilligers uit de wijk. Deze vrijwilligers helpen de kinderen, maar zijn daarnaast ook rolmodellen voor hen. Dit omdat zij vaak uit een soortgelijke wijk/situatie komen waardoor zij deze kinderen beter begrijpen. Dit is heel belangrijk. "Lesgeven is een manier om een band op te bouwen. We doen dit in een rustig tempo, want kwaliteit staat voorop. Dan kun je de kinderen ook echt helpen."

Ze doen hun werk vrijwillig. En als er al inkomsten zijn, gaat dit meteen weer op aan bijvoorbeeld het trainen van vrijwilligers. "Het is vooral leuk. Het geeft ons veel voldoening om te doen. En het voelt niet als werk. Het is mooi om te zien van waar we komen en wat we hebben bereikt. Vanuit het niets hebben we iets gecreëerd. De pijn die we zagen bij kinderen is omgezet naar kracht. En doordat we hier zelf een rol in hebben voeden we hen, maar ook onszelf."

Bekijk deze video voor meer informatie over Talenten van Morgen.

Zakaria doet de opleiding Commerciële Economie en Charif Sociaal Juridische Dienstverlening. Beiden aan de Hogeschool Utrecht. Hicham Bouhaddou zit in zijn co-schappen Geneeskunde in Leiden. Dit zijn heel verschillende studierichtingen, maar dat zien ze als een meerwaarde voor hun werk voor Talenten van Morgen.