Gelukkige momenten bij de Speelgoedbank

Verborgen tussen de hoge flats in Meerzicht ligt het pand van Gro-Up. Behalve het jeugd- en jongerenwerk is er ook een aparte ruimte voor de Speelgoedbank van de stichting IKROS. Hier kunnen kinderen, van wie de ouders niet veel geld hebben, gratis speelgoed krijgen. Vrijwilligers van de stichting openen 3 middagen per week de deuren voor kinderen, ouders en grootouders.

IKROS staat voor Ieder Kind Recht op Speelgoed. Ronald Offers is bestuurslid van de stichting en drijvende kracht achter de Speelgoedbank. Hij is 3 dagen per week beheerder van het pand van Gro-Up. De overige 3 dagen van de week is hij hier te vinden als vrijwilliger. Het is een bijzondere plek.

"Hier maken we gelukkige momenten mee", zegt Ronald. “We geven mensen een goed gevoel. Niet alleen de kinderen gaan met een blij gezicht weer naar huis. Ook de ouders of grootouders van die kinderen. Je moet je voorstellen dat er ouders zijn die soms jarenlang geen cadeaus hebben kunnen geven voor een verjaardag. Of om Sinterklaas of het suikerfeest te vieren. Gewoon omdat er niet genoeg geld is om speelgoed te kopen! Hier bieden we een alternatief."

De Speelgoedbank is bedoeld voor mensen uit Zoetermeer die een ZoetermeerPas hebben. "Er wordt gewerkt met punten. Elke nieuwe maand krijgen de mensen die in ons bestand zitten 3 punten waarmee ze gratis speelgoed kunnen uitzoeken. Afhankelijk van het soort speelgoed is er een waarde van 1 of 2 punten. Naast het speelgoed dat uitgekozen wordt, mogen de kinderen ook gratis een spel en een boek uitkiezen. Per maand komen er ongeveer 250 kinderen."

Het meeste speelgoed in de speelgoedbank komt van particulieren uit heel Zuid-Holland. Het zijn mensen die hun huis opruimen en aan speelgoed een tweede leven willen geven. Of van kinderen die hun speelgoed niet meer gebruiken en dit gunnen aan andere kinderen. Een ander deel wordt gekocht met hulp van leveranciers en sponsors. Denk dan bijvoorbeeld aan voetballen, klei en stiften. Dat is tweedehands vaak niet compleet of bruikbaar meer. Ook is er een sponsor voor batterijen zodat de spelletjes werken als ze het pand verlaten.

"Een belangrijk medium is Facebook. We plaatsen hier berichten voor specifiek speelgoed wat we nodig hebben. Van overal komt er dan aanbod. Dat werkt heel goed."

Er werken 11 vrijwilligers bij de Speelgoedbank. Een paar jaar geleden deed Ronald veel in de organisatie zelf. Maar nu laat hij steeds meer over aan de andere vrijwilligers. "Het is een fantastisch team. Het is ook mooi om te zien dat ook zij zich allemaal persoonlijk ontwikkelen. Bijvoorbeeld een autistische jongen die in het begin heel verlegen was, maar nu steeds meer zelfvertrouwen heeft."

Ook werkt Ronald samen met mensen een beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Bij Middin Vrouwenhuiswaard werken de mensen aan het uitzoeken van speelgoed en samenstellen van pakketten. Ze brengen die wekelijks bij de Speelgoedbank en zijn daar erg trots op.

"Het is mijn rol om het mensen naar de zin te maken. Te luisteren naar iedereen. Het geeft voldoening en ik word daar gelukkig van."

De speelgoedbank is open op maandag, woensdag en zaterdag tussen 13:00 en 16:00 uur.
Meer informatie over de Speelgoedbank vindt u op: www.speelgoedbankikros.nl.