Nieuwe kunst voor het Stadhuiscomplex

Home > Inwoners > Projecten beeldende kunst > Nieuwe kunst voor het Stadhuiscomplex

Nieuwe kunst voor het Stadhuiscomplex

Vergroot afbeelding: winnend kunstontwerp 'De Ontmoeting'

In mei 2016 startte een projectgroep van bewoners, raadsleden, professionals en medewerkers van de gemeente Zoetermeer. Zij schreven de opdrachtformulering voor de nieuwe kunst voor het Stadhuiscomplex. De opdrachtformulering (pdf) is gepubliceerd in het vakblad BK-info en op de website van de gemeente Zoetermeer.

Uit 61 inzendingen is eerst een keuze gemaakt door een delegatie van de projectgroep van 14 aansprekende portfolio’s. Daarna zijn door de gehele projectgroep uit deze 14 mappen weer 6 kunstenaars gekozen: Michiel Kluiters, Pietertje van Splunter, Reinier Lagendijk, Lotte van Laatum, Marjan Laaper en het duo Blok en Lugthart. Deze zes kunstenaars maakten een schetsidee voor een kunstwerk dat bezoekers en gebruikers van het Stadhuis met elkaar moest verbinden.

Uitslag

Van 2 december tot 9 januari 2017 konden inwoners en gebruikers van het Stadhuiscomplex stemmen via het platform DoeMee op één van de zes schetsideeën voor een kunsttoepassing in het Stadhuiscomplex. Er zijn 234 stemmen uitgebracht. Nu is de uitslag bekend: het idee “De Ontmoeting” van het kunstenaarsduo Maree Blok en Bas Lugthart heeft de meeste stemmen gekregen. 

Het kunstwerk combineert op een verrassende wijze het heden en verleden van Zoetermeer. Op verschillende plekken komen negen grote wanden van gebrandschilderd glas. Het zijn levensgrote afbeeldingen van inwoners van Zoetermeer uit vroeger tijden.

Het hele project wordt begeleid door een breed vertegenwoordigde projectgroep (inwoners, raadsleden, ambtenaren, LIB, Terra etcetera), deze zal nauw betrokken blijven bij de uitwerken van het ontwerp en de uitvoering daarvan. Oplevering is gepland rond oktober 2017.

nieuwe kunst voor stadhuiscomplex 

Waarom kunst in Zoetermeer

Kunst verhoogt de aantrekkelijkheid van Zoetermeer en is daarom een belangrijk visitekaartje van de stad. Beeldende kunst zorgt ook voor meer kwaliteit en beleving van onze leefomgeving, omdat vaak de wisselwerking ontstaat tussen kunst, de ruimte en de toeschouwers. Het maakt het wonen en leven in de stad leuker. Het lokt reacties uit, als bewoner word je aan het denken gezet: je hebt er meteen een mening over. Kunst is ook een ontmoetingsplek, een markant punt dat iedereen kent en herkent.