Nieuws

Home > Inwoners > Nieuws

Nieuws

RSS
 • Vervolg omwisselactie minicontainers

  (26-04-2017)

  De gemeente gaat door met de vervanging van de grijze en groene minicontainers voor het rest- en gft-afval bij alle laagbouwwoningen. De omwisseling vindt plaats per inzamelroute en gebeurt in fases. De laatste omwisseling staat gepland voor midden 2017.

  Lees meer
 • Koninklijke onderscheiding voor 12 Zoetermeerders

  (26-04-2017)

  Tijdens de 'Lintjesregen' op woensdag 26 april ontvingen 12 Zoetermeerders een Koninklijke Onderscheiding voor hun vaak belangeloze inzet voor de medemens en de maatschappij. Burgemeester Aptroot reikte de onderscheidingen uit in het Stadstheater.

  Lees meer
 • Koningsdag 2017

  (25-04-2017)

  De Oranjestichting Zoetermeer zet zich ook dit jaar weer in om een bruisende Koningsdag te organiseren. Naast alle feestelijke activiteiten is er een vrijmarkt waar Zoetermeerders hun spullen kunnen verkopen. Op de website van de Oranjestichting staan de spelregels voor de vrijmarkt.

  Lees meer
 • Werkzaamheden in mei aan de Van Aalstlaan

  (24-04-2017)

  In de eerste week van mei wordt het verkeer op de Van Aalstlaan enkele keren omgeleid.

  Lees meer
 • Textielinzameling voor de Zorgboerderij groot succes!

  (20-04-2017)

  Met ruim 7.500 kilo aan textiel was de afgelopen inzamelronde een groot succes. Bedankt allemaal voor het doneren. In totaal is een bedrag van 1.100 euro bijeengebracht en gedoneerd aan de Zorgboerderij in Zoetermeer.

  Lees meer
 • Actieplan kwaliteitsslag Jeugdhulp Zoetermeer

  (20-04-2017)

  Gemeente Zoetermeer koestert het uitgangspunt dat ieder kind de juiste zorg krijgt die het nodig heeft. Nu er tekorten dreigen te ontstaan in de financiering van de jeugdzorg heeft de gemeente samen met huisartsen, Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en andere jeugdhulporganisaties een actieplan opgesteld om gezamenlijk een versnelling aan te brengen in de ontwikkeling van kwaliteit en toegankelijkheid van de jeugdhulp. Hierbij wordt ook het onderwijs in Zoetermeer betrokken.

  Lees meer
 • Zoetermeer neemt maatregelen tegen vandalisme en onveiligheid in Buytenpark

  (20-04-2017)

  De skeelerbaan en het BMX terrein worden op korte termijn met hekken afgesloten voor openbaar gebruik. Aanleiding hiervoor is het vandalisme dat al geruime tijd plaatsvindt. Na de meest recente vernielingen heeft de gemeente in overleg met de verenigingen in het Buytenpark vastgesteld dat nog meer vernielingen aan het park en de voorzieningen van de verenigingen voorkomen moeten worden.

  Lees meer
 • College Zoetermeer stelt Horecavisie 2017 vast

  (20-04-2017)

  Het college van Zoetermeer wil de komende tien jaar waar mogelijk en waar passend ruimte blijven bieden voor eten, drinken en overnachten in Zoetermeer, vooral op de horecalocaties in het Stadshart en in de Dorpsstraat. Dit staat in de Horecavisie 2017, het nieuwe perspectief voor horeca in Zoetermeer dat in samenspraak met de horecasector, bewoners en overige belanghebbenden is verkend. De visie wordt binnenkort aan de gemeenteraad gepresenteerd voor besluitvorming.

  Lees meer
 • Innovaties en investeringen in 2016

  (19-04-2017)

  Het college heeft de jaarstukken van 2016 aan de gemeenteraad aangeboden om deze in het Resultatendebat van 29 mei 2017 te bespreken. Wethouder Robin Paalvast (Financiën): 'Het beleid van de afgelopen jaren levert dit jaar een overschot van € 8 miljoen op. Ongeveer de helft daarvan bestaat uit bijzondere posten. Van het resultaat uit reguliere bedrijfsvoering van € 4 miljoen wordt € 1,7 miljoen doorgeschoven naar dit jaar. Investeringen en innovaties van het afgelopen jaar geven de stad weer een goede impuls.'

  Lees meer
 • Lokaal Educatieve Agenda vastgesteld

  (19-04-2017)

  Een startkwalificatie voor iedereen. En een vloeiende overgang tussen en verregaande samenwerking van kinderopvang, basisscholen, middelbare scholen, mbo, hbo, CKC en Bibliotheek Zoetermeer. Dat zijn de uitgangspunten van de Lokaal Educatieve Agenda 2017-2020 (LEA), die wethouder Isabelle Vugs met deze partners vaststelde.

  Lees meer
 • Extra verlichting op stille en enge plekken

  (19-04-2017)

  Nieuwe lichtmasten en een flinke snoeibeurt. Zo pakt de gemeente dit jaar de stille en enge plekken in de stad aan. Een oproep leverde vorig jaar 29 en dit jaar 32 plekken op. Burgemeester Aptroot: 'Met de aanpak van stille en enge plekken in de stad willen we de veiligheid verbeteren en ook het veiligheidsgevoel van inwoners vergroten.'

  Lees meer
 • Duik in de meivakantie in de wereld van de dierentuin!

  (13-04-2017)

  Van Aap tot Zebra: op speelboerderij Het Buitenbeest en stadsboerderijen De Balijhoeve en De Weidemolen kom je in de meivakantie alle dieren van de dierentuin tegen! Hou je net zoals de ijsberen van lekker buitenspelen of tijdens het sporten hoge kikkersprongen maken: het kan allemaal bij sport en spel!

  Lees meer
 • Gevonden 'kleingeld' voor stichting Biezonder

  (13-04-2017)

  Sinds 2013 kunnen Zoetermeerders gevonden voorwerpen inleveren bij het Stadhuis en dat gebeurt regelmatig. Vaak brengen zij sleutels, identiteitsbewijzen of OV-chipkaarten. Maar wat ook veel wordt teruggebracht is geld. Het gaat dan meestal om kleine bedragen, muntgeld en vijf en tien eurobiljetten. Zoetermeerders hebben in de afgelopen vier jaar € 750,- gevonden geld ingeleverd bij de gemeente.

  Lees meer
 • Gymworld weer een stap dichterbij

  (12-04-2017)

  Bestuurders van Pro Patria en CGV Zoetermeer hebben samen met wethouder Mariëtte van Leeuwen (sport) maandag 10 april 2017 het Programma van Eisen getekend voor de bouw van Gymworld. Met deze stap kan de gemeente Zoetermeer de bouw van de grote turnhal op korte termijn aanbesteden. Wethouder Van Leeuwen: 'Met deze ondertekening is de realisatie van Gymworld weer een stap dichterbij gekomen. De afgelopen jaren heb ik erg mijn best gedaan om dit voor elkaar te krijgen. Daarom ben ik blij dat ik deze fase nog als wethouder kan realiseren'.

  Lees meer
 • IJsvogelwanden in Bentwoud

  (12-04-2017)

  Laat de ijsvogels nu maar komen! In het Bentwoud staan inmiddels twee speciaal geprepareerde ijsvogelwanden, die op verzoek van de Zoetermeerse gemeenteraad zijn geplaatst. Gemeenteraadsleden Marcel van der Tol en Margot Kraneveldt hebben op 12 april 2017 de ijsvogelwanden in het Bentwoud officieel overgedragen aan Staatsbosbeheer. Dit deden ze door een foto van twee bek/snavelvechtende ijsvogels te overhandigen aan de organisatie.

  Lees meer
 • Hondencontrole in Zoetermeer

  (11-04-2017)

  Dit voorjaar kunnen controleurs aan de deur komen. De controleurs zijn in dienst van het gespecialiseerde bedrijf Holland Ruiter. Ze controleren of de hondenbelasting voor de aanwezige hond(en) is betaald.

  Lees meer
 • Nieuwe liften en roltrappen Mandelabrug

  (07-04-2017)

  Terwijl reizigers dagelijks zo'n 6000 keer de Mandelabrug passeerden, is de afgelopen maanden hard gewerkt om de brug beter toegankelijk te maken voor iedereen. Er kwamen nieuwe roltrappen aan beide kanten van de brug, met in het midden ruime glazen liften en roltrappen.

  Lees meer
 • Voortgang bouw IKC de Toverberg

  (07-04-2017)

  In de wijk Meerzicht laat de gemeente Zoetermeer aan de Toverberg een nieuw integraal kindcentrum (IKC) bouwen. In dit kindcentrum bij basisschool ’t Schrijverke komt ook een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en een centrum voor jeugd en gezin.

  Lees meer
 • Gewijzigde openingstijden vanwege feestdagen

  (07-04-2017)

  Op de volgende dagen zijn het Publieksplein en de wijkposten gesloten en telefonisch niet bereikbaar.

  • Donderdag 27 april, Koningsdag
  • Vrijdag 28 april
  • Vrijdag 5 mei, Bevrijdingsdag
  • Donderdag 25 mei, Hemelvaartsdag
  • Vrijdag 26 mei
  • Maandag 5 juni, tweede pinksterdag
 • Nieuwe vaarverbinding Rotte Rijn Vliet

  (06-04-2017)

  Een rondje kunnen varen over Rotte, Oude Rijn en Vliet. Vorig jaar opperden provincie, twee waterschappen, betrokken gemeenten en Staatsbosbeheer dit idee. Om van droom naar daad te komen, slaan betrokken partijen de handen ineen. Op 5 april 2017 gaven zij in Zoetermeer het startsein voor een visie- en haalbaarheidsonderzoek van een dergelijke vaarroute.

  Lees meer
 • Minder oplopende schulden door digitale uitwisseling

  (06-04-2017)

  Wanneer een Zoetermeerder in de schuldsanering zit, is het niet prettig als er onverwacht alsnog een deurwaarder op de stoep staat. Om dit soort situaties te voorkomen, gaat de gemeente gegevens uitwisselen met de lokale deurwaarders. Taco Kuiper ondertekende op 5 april de overeenkomst, in aanwezigheid van lokale deurwaarder Jan de Swart.

  Lees meer
 • Wijziging inzameling huisvuil

  (06-04-2017)

  In plaats van maandag 17 april (Pasen) wordt het GFT-afval opgehaald op zaterdag 22 april.

  In plaats van donderdag 27 april (Koningsdag) wordt het GFT-afval opgehaald op zaterdag 29 april.

  Lees meer
 • Afsluiting Spoorpad

  (06-04-2017)
  Spoorpad op kaart

  Voor werkzaamheden aan het spoor voor de bouw van station Lansingerland-Zoetermeer, wordt het fietspad Spoorpad in Zoetermeer ter hoogte van de Cobaltstraat afgesloten. Dit geldt in de periode van 17 april (vanaf 7.00 uur) tot 5 mei (16.00 uur). Het fietsverkeer wordt omgeleid via de Cobaltstraat, Chroomstraat, Koperstraat, Vernispad en het Lansingpad.

 • Praat mee over Zoetermeer met nieuwe app

  (05-04-2017)

  Vanaf nu kunt u ook via een nieuwe app meepraten over de ontwikkelingen in de stad. Download Youmee (spreek uit joemie) en doe mee op uw smartphone, tablet of computer. Het gaat om een proef van twee jaar en het is een uitbreiding op de mogelijkheden die er al zijn om in gesprek te gaan met de gemeente zoals het samenspraakplatform doemee.zoetermeer.nl.

  Lees meer
 • Wethouder Mariëtte van Leeuwen verruilt Zoetermeer voor bestuursfunctie in het onderwijs

  (04-04-2017)

  Per 1 mei 2017 is wethouder Mariëtte van Leeuwen (Jeugd, Sport en Economische Zaken) benoemd als bestuurder Onderwijs binnen iHUB, de alliantie van Horizon Jeugdzorg en Onderwijs, Altra, Opvoedpoli en De Nieuwe Kans. Ze heeft de gemeenteraad van Zoetermeer meegedeeld haar functie als wethouder neer te willen leggen.

  Lees meer
 • Uitbreiding telefonisch spreekuur WZI

  (31-03-2017)

  Heeft u vragen rondom werk, zorg of inkomen? Dan kunt u vanaf 3 april iedere werkdag van 9.00 tot 12.00 uur bellen met uw klantmanager of Wmo-consulent. Ook kunt u bellen met ons telefoonnummer 14 079. Een medewerker van het Gemeentelijk Informatie Punt (GIP) zal uw vragen dan zo goed mogelijk beantwoorden. Als het nodig is, verbinden ze u door met een klantmanager of consulent.

  Lees meer
 • Zoetermeer start pilot matchfunding

  (30-03-2017)

  Met ingang van 1 mei kunnen inwoners van Zoetermeer een maatschappelijk initiatief indienen met behulp van matchfunding. Dit is een vorm van crowdfunding waarbij de initiatiefnemer via buren en andere geïnteresseerden minimaal 50% van het benodigde bedrag bij elkaar moet verzamelen. De gemeente en Fonds 1818 leggen ook een gedeelte bij als het initiatief past binnen de beleidsvelden. Het initiatief dient een sociaal of maatschappelijk doel te hebben voor de buurt, wijk of stad.

  Lees meer
 • Green Deal voor Palenstein

  (30-03-2017)

  Het is een feit: de Zoetermeerse wijk Palenstein heeft een Green Deal! Op 29 maart zetten de gemeente, de corporaties Vidomes, De Goede Woning en Vestia en netwerkbeheerder Stedin hun handtekening onder deze deal. Dat betekent dat ze hun krachten bundelen om samen de mogelijkheden te verkennen om van Palenstein een aardgasloze wijk te maken. Dit is de eerste Green Deal in Zoetermeer. En daar zijn de partners trots op.

  Lees meer
 • Ondertekening verduurzamingsintentie

  (30-03-2017)

  Wethouder Robin Paalvast van de gemeente Zoetermeer, Vereniging van Eigenaren Marsmanhove nummer 2 tot en met 26 en Van 't Hof Rijnland Vastgoedmanagement hebben maandag een verduurzamingsintentie ondertekent. Met de ondertekening geven zij aan samen te willen werken in het streven naar een comfortabel, duurzaam en energiezuinig wonen.

  Lees meer
 • Verhalenbundel 'Jeugdhulp: verhalen uit de praktijk in Zoetermeer'

  (29-03-2017)

  Woensdag 29 maart ontving Mariëtte van Leeuwen (wethouder Jeugd) het eerste exemplaar van de verhalenbundel 'Jeugdhulp: verhalen uit de praktijk in Zoetermeer'. In de verhalenbundel kunt u tien interviews lezen van Zoetermeerders en hulpverleners die hun positieve en inspirerende verhalen vertellen over de Zoetermeerse jeugdhulp.

  Lees meer
 • College akkoord met bestemmingsplan Noordelijk Plassengebied

  (29-03-2017)

  Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het bestemmingsplan Noordelijk Plassengebied 2015, beter bekend als het Noord Aa gebied. Het bestemmingsplan gaat nu naar de raad om te worden vastgesteld. Daarna wordt het bestemmingsplan zes weken ter inzage gelegd.

  Lees meer
 • Voormalig volkstuinencomplex Kwadrant herontwikkeld

  (29-03-2017)

  Het voormalige volkstuinencomplex van het Kwadrant wordt een nieuw woongebied. Dit gebied is een kansrijke woningbouwlocatie. Het college stelt de gemeenteraad daarom voor om snel woningbouw op deze locatie mogelijk te maken.

  Lees meer
 • Zoetermeer scoort goed met lagere woonlasten

  (27-03-2017)

  Zoetermeer staat op de 138e plaats van de 388 Nederlandse gemeenten waarvan de woonlasten zijn berekend. Dit blijkt uit de Atlas Lokale Lasten 2017 doe door het Centrum Onderzoek Economie Lagere Overheden (COELO) is uitgebracht.

  Lees meer
 • Broedseizoen van 15 maart tot 15 juli, honden aan de lijn

  (27-03-2017)

  Het spreekwoord zegt 'In mei leggen alle vogels een ei'. Maar de meeste vogels treffen al voorbereidingen vanaf maart. Vandaar dat het officiële broedseizoen loopt van 15 maart tot 15 juli. In die tijd is het belangrijk vogels niet te storen. Loslopende honden moeten daarom worden aangelijnd. Tijdens het broedseizoen controleren de gemeentelijke handhavers extra op loslopende honden in broedgebieden.

  Lees meer
 • Vergunninghouders op weg naar werk met taal- en vakgerichte opleiding

  (27-03-2017)

  De eerste vergunninghouders die deelnamen aan de cursus VCA-basis zijn geslaagd. Op 24 maart 2017 hebben zij het veiligheidscertificaat gekregen uit handen van wethouders Ankie van Tatenhove (gemeente Lansingerland) en Taco Kuiper (gemeente Zoetermeer), portefeuillehouders werk en inkomen in de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal.

  Lees meer
 • Nieuwe fase voor bouw station Lansingerland-Zoetermeer

  (22-03-2017)

  Woensdagochtend 22 maart stortten de wethouders Abee (Lansingerland) en Rosier (Zoetermeer) samen met regiodirecteur Cuijpers van ProRail, het beton voor één van de kolommen voor het viaduct van station Lansingerland-Zoetermeer. Daarmee is een nieuwe fase voor de werkzaamheden ingeluid. In totaal worden 24 kolommen nabij de A12 (bij de grens tussen Zoetermeer en Bleiswijk) geplaatst om het viaduct te dragen. Eind augustus 2017 worden hierop de liggers over A12 geplaatst.

  Lees meer
 • WOZ-waarde koopwoning online inzien

  (21-03-2017)

  Via een stadskaart van Zoetermeer kunt u de WOZ-waarde van (bijna alle) Zoetermeerse koopwoningen online inzien. Inloggen met DigiD is niet nodig.

  Lees meer
 • Brede samenwerking voor veiligheid en zorg

  (21-03-2017)

  Gemeente Zoetermeer start samen met 31 partners in de stad de samenwerking op het gebied van veiligheid en zorg. Maandag 20 maart ondertekenden burgemeester Aptroot en 31 deelnemende partijen vanuit politie, justitie, scholen, huisvesting en zorgpartners het convenant van het uitvoeringsoverleg Veiligheid en Zorg in het Stedelijk College in Zoetermeer. Hierdoor is het mogelijk om informatie over veiligheid met elkaar te delen en op een veilige en juridisch sluitende manier persoonsgegevens te verwerken.

  Lees meer
 • City deal zorg voor veiligheid in de stad

  (21-03-2017)

  Maandagavond 20 maart hebben de steden Almere, Breda, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zoetermeer samen met de ministeries van Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de 'City Deal Zorg voor Veiligheid in de stad' gelanceerd. Met deze City Deal gaan de ministeries en steden op een nieuwe manier samenwerken om criminaliteit en overlast te voorkomen door het sociale domein en het veiligheidsdomein met elkaar te verbinden.

  Lees meer
 • Praat mee over locaties voor 130 oplaadpalen

  (20-03-2017)

  Zoetermeer heeft een voorstel gemaakt voor de plaatsing van 130 nieuwe laadpalen voor elektrische auto's. De locaties zijn zodanig gekozen dat iedere inwoner binnen 300 meter zijn of haar elektrische auto kan opladen. Via een plattegrond op doemee.zoetermeer.nl kunt u van donderdag 23 maart tot en met donderdag 13 april 2017 reageren op de voorgestelde locaties. Uw inbreng betrekt de gemeente bij de definitieve locatiekeuze.

  Lees meer
 • Plannen provincie Zuid-Holland over windenergie ter inzage

  (17-03-2017)

  Op 16 maart heeft de provincie Zuid-Holland de ter-inzage-legging bekendgemaakt van documenten met betrekking tot nieuwe locaties voor windenergie in de regio Rotterdam.

  Lees meer
 • Aanscherping regels voor behoud karakter Voorweg

  (15-03-2017)

  Het behoud van het groene en open karakter van de Voorweg staat voorop bij het maken van het nieuwe bestemmingsplan van het gebied langs deze historische weg. Het bestemmingsplan wordt vernieuwd, omdat de bestaande plannen na tien jaar zijn verouderd. Het nieuwe plan voegt verschillende bestemmingsplannen samen en maakt de regels zo duidelijk mogelijk, met de visie Voorweg als uitgangspunt.

  Lees meer
 • Ondernemers groeien door na bezoek Small Business Event

  (14-03-2017)

  Meer dan 400 ondernemers bezochten maandag 13 maart 2017 het Small Business Event 'Groei door'. Zzp- en mkb-ondernemers uit Zoetermeer en omgeving woonden tijdens dit evenement inspiratiesessies bij, deelden kennis en netwerkten in een ontspannen setting. Topondernemer Hennie van der Most deelde zijn persoonlijke groeigeheimen en vertelde over zijn bijzondere loopbaan.

  Lees meer
 • Schoon belonen gestart bij de sportverenigingen

  (14-03-2017)

  De Zoetermeerse Hockeyvereniging MHCZ is de eerste Zoetermeerse sportvereniging die het zwerfafval rond het sportterrein actief opruimt en apart inzamelt. Zoetermeer en Nederland Schoon werken samen om scholen, verenigingen en sportclubs te vragen in hun omgeving de weggegooide plastic flesjes, blikjes en ander afval gescheiden in te zamelen. En dat niet eenmalig, maar langere tijd om op die manier een gebied(je) zwerfafvalvrij te maken.

  Lees meer
 • Met welke sport wilt u kennismaken?

  (09-03-2017)

  Wilt u (weer) gaan sporten? De kennismakingcursussen kunnen u op weg helpen bij het vinden van een sport- en/of cultuuractiviteit die bij u past! Ook als u voor uw kinderen een sport- en/of cultuuractiviteit zoekt, dan kunt u terecht bij de kennismakingscursussen.

  Lees meer
 • Stem op Zoetermeer voor de titel Fietsstad 2018

  (09-03-2017)

  Zoetermeer is een echte fietsstad. Niet voor niets stond Zoetermeer vorig jaar in de top 3 van de meest fietsveilige steden van ons land. Fietsers kunnen veilig fietsen op vrij liggende fietspaden, fietsstraten (waar de auto te gast is) en voor wie 's avonds op de fiets op pad wil is er het Nachtnet Fiets, met speciale fietsroutes die vanuit gebouwen goed zichtbaar zijn, extra zijn verlicht en waarlangs het groen extra laag wordt gehouden. Ook de afstanden in Zoetermeer zijn prima met de fiets te berijden, net als allerlei bestemmingen rondom de stad.

  Lees meer
 • Kunst voor IKC De Piramide

  (09-03-2017)

  Kunstenares Karin Colen maakte in opdracht van de gemeente Zoetermeer een tweedelig kunstwerk voor het Integraal Kindcentrum (IKC) De Piramide.

  Lees meer
 • Zoetermeer ondertekent Green Deal op weg naar een aardgasvrije toekomst

  (08-03-2017)

  Woensdag 8 maart ondertekenen wethouders Taco Kuiper (wonen) en Robin Paalvast samen met 30 gemeenten en 5 netbeheerders een Green Deal met minister Kamp van Economische Zaken. Doel van deze Green Deal is om woningen op een andere manier te laten verwarmen dan met aardgas. Met deze ondertekening wordt een concrete stap gezet in de uitwerking van de nationale Energieagenda die de route aangeeft naar een CO2-arme samenleving in 2050. Zoetermeer wil niet tot 2050 wachten, maar heeft in haar plannen vastgelegd dat de stad in 2035 al CO2 neutraal moet zijn.

  Lees meer
 • De Dijkencombi start met aanleg Nieuwe Driemanspolder

  (02-03-2017)
  logo Nieuwe Driemanspolder

  In maart gaat aannemerscombinatie De Dijkencombi, bestaande uit Vissers Ploegmakers B.V., F.P.H. Ploegmakers B.V. en Van de Wetering Cultuurtechniek B.V., van start met de voorbereiding van de aanleg van de Nieuwe Driemanspolder. Het Hoogheemraadschap van Rijnland, trekker van het project, en de Dijkencombi hebben op vrijdag 24 februari hun handtekening onder het uitvoeringscontract gezet.

  Lees meer
 • Word lid van de samenspraakgroep Zoetermeer

  (28-02-2017)

  De samenspraakgroep adviseert de gemeenteraad over verbetering van de kwaliteit van samenspraakprocessen. De groep neemt hiertoe kennis van allerlei projecten en bezoekt samenspraakactiviteiten. Op basis van de aldus verkregen informatie formuleert zij verbetervoorstellen. Daarnaast brengt ze ook advies uit over de samenspraak in het algemeen.

  Lees meer
 • Jaarverslag van de burgemeester

  (23-02-2017)

  In zijn jaarverslag kijkt burgemeester Aptroot terug op 2016. De burgemeester geeft onder andere een inkijk in een deel van zijn activiteiten op het gebied van veiligheid en openbare orde, de organisaties, bedrijven en inwoners die hij bezocht en de Koninklijke onderscheidingen en draaginsignes die hij uitreikte.

  Lees meer
 • Lansingerland-Zoetermeer dé naam voor nieuwe station op grens Bleiswijk en Zoetermeer

  (22-02-2017)

  Lansingerland-Zoetermeer is de naam voor het nieuwe treinstation dat momenteel wordt gebouwd aan de A12 op de grens van Bleiswijk (gemeente Lansingerland) en Zoetermeer. Dit hebben NS en ProRail op 22 februari aan de twee gemeenten bekend gemaakt.

  Lees meer
 • 11% Minder misdrijven in Zoetermeer in 2016

  (17-02-2017)

  Het aantal misdrijven in Zoetermeer is vorig jaar gedaald met 11%. Dit blijkt uit de misdaadcijfers van 2016 die vergeleken zijn met die van 2015. Misdrijven met een grote impact, zoals geweldsdelicten, woninginbraken en straatroven, zijn zelfs met 19% gedaald. Ook daalde andere misdrijven, zoals zakkenrollen en winkelinbraken. Het aantal woninginbraken daalde vorig jaar met 39%.

  Lees meer
 • Nieuwe website stadsboerderijen

  (16-02-2017)

  Heb je de nieuwe website van de stadsboerderijen al gezien? Op de nieuwe website www.stadsboerderijen.org vind je voortaan alle informatie van de stadsboerderijen De Balijhoeve, De Weidemolen en speelboerderij Het Buitenbeest bij elkaar.

  Lees meer
 • Wethouder Taco Kuiper reikt eerste Leerwerkcheque 2.0 uit

  (16-02-2017)

  Daarmee opende hij op maandag 13 februari de eerste netwerkbijeenkomst van 'Jongeren in de Lift'. Als verantwoordelijke wethouder, maar ook als werkgever. De cheque geeft Marvin Hartog de kans om een half jaar mee te lopen bij de afdeling Communicatie van de gemeente.

  Lees meer
 • Samenwerken voor technologische innovatie in de zorg

  (13-02-2017)

  Op welke innovatieve manieren zijn de uitdagingen in de zorg aan te pakken? En welke rol speelt technologie hierbij? Dat zijn de kernonderwerpen die tijdens de speciale denktanksessie op donderdag 9 februari aan bod kwamen. De gemeente en Zoetermeerse onderwijs- en zorginstellingen onderzochten hoe ze beter konden samenwerken rondom veelbelovende technologische innovaties op het snijvlak van ICT en zorg.

  Lees meer
 • Kunst op bouwschutting onthuld

  (08-02-2017)

  Wethouders Marc Rosier en Taco Kuiper maakten hun eigen kleine street art kunstwerk met hulp van jonge talenten Phoebe, Mark en Britt. De bouwschutting op de RandstadRailhalte Stadhuis is hiermee officieel onthuld!

  Lees meer
 • Adviesraad sociaal domein geïnstalleerd

  (01-02-2017)

  De wethouders Van Leeuwen, Vugs en Kuiper hebben op 25 januari zes nieuwe leden van de Adviesraad sociaal domein geïnstalleerd. De Adviesraad is nu compleet. Onder leiding van voorzitter Paula Schaling gaat de Adviesraad het college adviseren over het beleid van (jeugd)zorg, individuele zorg, maatschappelijke ondersteuning, dagbesteding, welzijn, participatie, armoedebestrijding, schuldhulpverlening en thema's als wonen en veiligheid. De meerwaarde van de nieuwe Adviesraad is dat de leden integraal, dus over de domeinen heen, zullen adviseren.

  Lees meer
 • Zoetermeer start verbouwing Stadhuisplein en RandstadRailhalte

  (01-02-2017)

  Bezoekers van de Zoetermeerse Binnenstad kunnen zich definitief verheugen op een Stadhuisplein met nog meer mooie terrassen, een bestrating zonder verhoging en meer groen. De gemeente start met de verbouwing van het Stadhuisplein en de daaronder gelegen RandstadRailhalte. In de zomer van 2018 kunnen bezoekers en bewoners van de binnenstad gebruik maken van het aantrekkelijke en lichte station dat prettig toegankelijk is.

  Lees meer
 • Duurzame Renovatiewinkel opent in Zoetermeer

  (01-02-2017)

  Een compleet advies en begeleiding voor duurzame maatregelen in uw woning? Binnenkort kan dat bij de eerste Duurzame Renovatiewinkel in Zoetermeer. Reimarkt opent deze in mei, nadat ze hiervoor de opdracht hebben gewonnen met hun enthousiaste verhaal.

  Lees meer
 • Afscheid Begeleidingscommissie Werk Zorg en Inkomen

  (31-01-2017)

  De Begeleidingscommissie Werk Zorg en Inkomen (BGC) kwam op 27 januari voor de laatste keer bijeen. Haar adviestaak is geëindigd. Namens het College bedankte wethouder Taco Kuiper alle commissieleden en voorzitter Erris Oskam voor de vele adviezen over de bijstandsverlening, het armoedebeleid, het re-integratiebeleid en de schuldhulpverlening.

  Lees meer
 • Winnende kunstidee voor Stadhuiscomplex

  (27-01-2017)

  Zoetermeerders en medewerkers van het nieuwe Stadhuiscomplex konden de afgelopen periode stemmen op één van de zes schetsideeën voor een kunstwerk in het Stadhuiscomplex. Er zijn 234 stemmen uitgebracht.

  Lees meer
 • Inloopspreekuren over geld, schulden of werk

  (26-01-2017)

  Heeft u vragen over uw uitkering? Of komt u er niet uit met solliciteren? Wilt u taallessen volgen, of wilt u graag vrijwilligerswerk doen, maar u weet niet hoe? Kom dan naar het inloopspreekuur op een locatie bij u in de buurt.

  Lees meer
 • Schadebedrag jaarwisseling gedaald

  (26-01-2017)

  De totale schade aan gemeentelijke eigendommen tijdens de jaarwisseling 2016/2017 in Zoetermeer bedraagt € 50.077,-. Ten opzichte van vorig jaar is de totale schade met 37% afgenomen, namelijk met € 29.666,-. Afgelopen jaar was de schade € 79.743,-.

  Lees meer
 • Nieuwe woningen als boerenerf aan de Voorweg

  (25-01-2017)

  Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld om aan de Voorweg twaalf nieuwe woningen te laten bouwen op de locatie van de oude wijktuinen en het vrijetijdscentrum. Het plan heeft een groen en historisch karakter. Er worden ook middelen gereserveerd om extra bewonerswensen te realiseren.

  Lees meer
 • College stemt in met woonvisie Woningmarktregio Haaglanden 2017-2021

  (25-01-2017)

  Voldoende betaalbare woningen, duurzaam bouwen in de regio, en prettige en leefbare woonwijken. Dat zijn enkele van de concrete ambities van de nieuwe woonvisie Woningmarktregio Haaglanden. Het college van Zoetermeer stemt in met deze woonvisie en legt deze voor aan de raad voor besluitvorming.

  Lees meer
 • Parkeergarage Osylaan 's nachts gesloten

  (23-01-2017)

  De parkeergarage aan de Osylaan sluit vanaf 1 februari elke nacht van 23.00 tot 6.00 uur. Hierdoor is de garage tussen deze tijd niet meer vrij toegankelijk.

  Lees meer
 • Alcoholgebruik verboden in Bossenbuurt Meerzicht

  (18-01-2017)

  De gemeente stelt een alcoholnuttigingsverbod in voor de Bossenbuurt in Meerzicht. Het gaat om het Savelsbos, Scheveningsebos, Vreebos, Vegelingsebos, Zalkerbos en een deel van het RandstadRailtraject. De gemeente wil hiermee de overlast terugdringen, die bewoners, scholieren en leraren ondervinden van personen die bij de school en in de omgeving alcohol drinken.

  Lees meer
 • Uitslag kerstbomeninzameling

  (12-01-2017)

  Tijdens de jaarlijkse kerstbomeninzameling op zaterdag 7 januari kon heel Zoetermeer kerstbomen inleveren. Met ruim 2700 ingeleverde bomen was de inzameling ook dit jaar een succes. Op de 15 inleverpunten was het een drukte van belang, en vooral in de wijk Oosterheem zijn veel oude kerstbomen ingeleverd. Bij elk punt stond een medewerker van afvalinzameling, samen met twee scouts afkomstig van de Zoetermeerse scoutingverenigingen Ashanti, John McCormick en Pocahontas.

  Lees meer
 • Vernieuw op tijd uw reisdocument

  (12-01-2017)

  Heeft u uw vakantie voor dit jaar al geboekt? Controleer dan meteen of uw paspoort of identiteitskaart nog geldig is en vernieuw uw reisdocument op tijd.

  Lees meer
 • Jaarwisseling in Zoetermeer feestelijk en relatief rustig verlopen

  (02-01-2017)

  Het overgrote deel van Zoetermeer heeft een rustige jaarwisseling achter de rug. Op de Markt was een grootse vuurwerkshow en een nieuwjaarsfeest en in Silverdome was een uitverkocht jongerenfeest waar zo'n 1.250 jongeren nieuwjaar hebben gevierd. Het feest en het vuurwerk op de Markt heeft volgens de politie enkele duizenden mensen naar de Markt getrokken en wordt als een groot succes gezien. Dit kwam mede door de goede samenwerking tussen gemeente, politie en de zes horecaondernemingen die het feest op de Markt mede hebben georganiseerd.

  Lees meer
 • Ingebruikname slimme oplaadpunten

  (02-12-2016)

  De gemeente Zoetermeer heeft bij Centrum-West en de Noord Aa slimme USB-oplaadpunten gerealiseerd. Deze punten, een idee van Rick van Dijk komen voort uit een vraag naar innovaties in de openbare ruimte. Wethouder Marc Rosier: 'Het is ontzettend leuk om de innovatieve ideeën van Zoetermeerse inwoners nu te realiseren. Het idee van Rick vonden we het meest innovatief voor Zoetermeer. En natuurlijk hopen we dat veel mensen gebruik gaan maken van dit bankje!'

  Lees meer
 • Aanpassing rotonde Van Leeuwenhoeklaan - Clauslaan

  (07-09-2016)

  Op 12 september start de aanpassing van de rotonde op de Van Leeuwenhoeklaan bij de Clauslaan. De fiets- en voetgangersoversteken komen hoger te liggen en de asfaltdeklaag wordt vervangen. Overdag kunt u van de rotonde gebruik blijven maken door de inzet van verkeersregelaars. 's Nachts kan de rotonde zijn afgesloten, maar via een omleiding kan het verkeer zijn weg vervolgen. Uiterlijk 8 oktober zijn de werkzaamheden klaar.

 • Proef parkeerontheffing mantelzorgers

  (07-07-2016)

  Vanaf 1 augustus start de gemeente met een proef, waarbij mantelzorgers voor € 15,65 een parkeervergunning kunnen aanvragen. De proef duurt een jaar, daarna worden de resultaten geëvalueerd.

  Lees meer
 • Nieuwe manier van zorg voor ouderen thuis

  (23-06-2016)

  27 oudere bewoners in de wijken Meerzicht en Centrum doen tot eind 2017 mee met een proef Verzorgd Thuis waarin zij te maken krijgen met een vaste medewerker die hen de hulp en zorg geeft die zij op dat moment nodig hebben. Nu komen er vaak verschillende mensen per dag langs. De gemeente Zoetermeer, zorgaanbieder Vierstroom en zorgverzekeraars CZ en Menzis hebben hierover gezamenlijk afspraken gemaakt.

  Lees meer
 • Publieksbalies tijdelijk gevestigd aan Duitslandlaan

  (01-06-2016)

  Heeft u een afspraak bij het Publieksplein van de gemeente, bijvoorbeeld om uw paspoort te vernieuwen, geboorteaangifte te doen of een omgevingsvergunning aan te vragen? Sinds 31 mei 2016 kunt u hiervoor terecht aan de Duitslandlaan 440 in Zoetermeer. De reden voor de tijdelijke verhuizing van alle publieksbalies naar de Duitslandlaan is de verbouwing van het Stadhuis. Aan de dienstverlening van de gemeente verandert niets.

  Lees meer
 • Sneller meldingen doen via app

  (22-04-2015)

  Een schone, hele en veilige stad, daar streeft Zoetermeer naar. Inwoners moeten daarom snel meldingen kunnen doen als hen iets opvalt in de openbare ruimte. Sinds 19 december 2014 kan dat nog sneller en eenvoudiger met de MijnGemeente app. Wethouder Marc Rosier brengt MijnGemeente app graag nogmaals onder de aandacht. Hiervoor is een promotiefilm ontwikkeld. Rosier: 'Doe uw melding over de openbare ruimte snel en eenvoudig via MijnGemeente app. Zo zorgen we samen voor een schoon, heel en veilig Zoetermeer en kunnen we onze stad zichtbaar vernieuwen.'

  Lees meer