Nieuws

Home > Inwoners > Nieuws

Nieuws

RSS
 • Zoetermeer wil schaatsen in SilverDome behouden

  (24-06-2017)

  Donderdag 22 juni heeft de stichting Ice, Sports & Events, die de ijshal in SilverDome exploiteert, de sportverenigingen per brief laten weten dat ze de exploitatie van de ijshal financieel niet meer rond krijgen. De stichting laat de sportverenigingen weten dat ze om die reden de Oval schaatsbaan per direct gaat sluiten. Het gemeentebestuur onderzoekt nu welke stappen nodig zijn om de Oval schaatsbaan voor de Zoetermeerse verenigingen en schaatsrecreanten te behouden.

  Lees meer
 • Basisschool De Floriant de beste bij praktische verkeersexamen

  (22-06-2017)

  Het praktische verkeersexamen is achter de rug. Groep 7 van De Floriant presteerde van alle scholen en klassen het beste. Zij maakten de minste fouten. Daarom bezocht Marc Rosier, wethouder verkeer en vervoer, op donderdag 22 juni de winnende klas. Hij overhandigde de leerlingen een wisselbeker én een beker die ze mogen houden.

  Lees meer
 • Als je kuif maar goed zit!

  (22-06-2017)
  Vergroot afbeelding: kuifhoenen bij De Balijhoeve

  Heeft u het al gehoord? Er scharrelen op stadsboerderij De Balijhoeve Hollandse kuifhoen kuikens rond! Het 'Hollands Kuifhoen’ is een van de oudste kippenrassen. Met hun mooie bolle kuiven weten ze de aandacht te trekken.

  Weet u dat dit nieuws en alle andere informatie over de stadsboerderijen De Balijhoeve, De Weidemolen en speelboerderij Het Buitenbeest te vinden is op www.stadsboerderijen.org?

  Lees meer
 • Groen licht voor ontsluitingsweg Nutricia

  (21-06-2017)

  Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad een voorstel gedaan voor de aanleg van de alternatieve ontsluitingsroute voor het vrachtverkeer van Nutricia. Deze route ontsluit zowel het af- als aanrijdend vrachtverkeer aan de achterkant van Nutricia, langs de A12, waar ook de nieuwe ingang komt. Wethouder Marc Rosier: 'We zetten hiermee een grote stap naar een veilige en duurzame oplossing. En het vrachtverkeer van Nutricia gaat niet meer door het Dorp. Daar ben ik erg blij om.'

  Lees meer
 • Fotomodellen reiken eerste SpeelmeerPaspoort 2017 uit!

  (21-06-2017)

  Fotomodellen in spe reikten vanmorgen aan wethouder Margreet van Driel (wethouder Jeugd en Sport) en Marieke Boshouwers (manager MOOI Zoetermeer e.o.) bij kinderspeelparadijs De Ballebak het eerste SpeelmeerPaspoort 2017 uit. Daarna deelden ze samen met de Wethouder en Marieke Boshouwers de SpeelmeerPaspoorten uit aan basisschoolleerlingen van groep 5b van de Prins Florisschool. De jonge fotomodellen zijn te zien in het SpeelmeerPaspoort, waardoor het paspoort er weer vrolijk uitziet! De komende week worden de SpeelmeerPaspoorten aan alle basisschoolkinderen op school uitgedeeld.

  Lees meer
 • Zoetermeer start Sport Supporter subsidieregeling

  (21-06-2017)

  In de 'Sportagenda 2017 en verder' (maart 2017) is opgenomen dat Zoetermeer de sport en maatschappelijke doelstellingen veel meer aan elkaar wil verbinden. Ook wordt aandacht besteed aan sportdeelname van speciale doelgroepen, zoals kinderen of volwassenen met een beperking.

  Lees meer
 • Kom ook naar de Veteranenavond op 24 juni

  (19-06-2017)

  De 12e Veteranenavond op 24 juni belooft weer een feestelijke avond te worden. Er is een uitgebreid programma met onder andere een defilé van historische en moderne militaire voertuigen. Deze stoet vertrekt om 18.30 uur met burgemeester Aptroot in het voorste voertuig vanaf de Buytenparklaan. Het defilé komt rond 19.30 aan op de Markt, waar burgemeester Aptroot hen verwelkomt.

  Lees meer
 • Zonne-energie ook mogelijk zonder eigen dak

  (16-06-2017)

  Het is nu ook voor huurders en bewoners van een appartement mogelijk zelf stroom op te wekken. De zonne-energie wordt niet op het eigen dak opgewekt, maar op daken van een aantal sporthallen die de gemeente beschikbaar stelt. De Duurzame Energiecoöperatie Zoetermeer (DEZo) legt deze daken vol met zonnepanelen, zodat er collectieve zonneparken ontstaan.

  Lees meer
 • Uitreiking eerste SpeelmeerPaspoort 2017

  (16-06-2017)

  Met het SpeelmeerPaspoort kunnen kinderen uit Zoetermeer in de zomervakantie kiezen uit de leukste dagjes uit. Margreet van Driel (wethouder Jeugd en Sport) en Marieke Boshouwers, manager MOOI Zoetermeer e.o. reiken woensdag 21 juni de eerste exemplaren uit, bij kinderspeelparadijs De Ballebak, aan de basisschoolleerlingen van de Prins Florisschool.

  Lees meer
 • Groepsaankoop zonnepanelen doorslaand succes

  (16-06-2017)

  De zesde groepsaankoop zonnepanelen in de provincie Zuid-Holland is succesvol afgesloten. Ruim 1.810 inwoners accepteerden het aanbod van de winnende leverancier SolarNRG. In onze gemeente kozen maar liefst 767 inwoners voor zonnepanelen via de groepsaankoop. De actie werd georganiseerd door Zuid-Hollandse gemeenten in samenwerking met iChoosr.

  Lees meer
 • Zoetermeer gaat werken volgens Retailagenda

  (15-06-2017)

  Het gemeentebestuur van Zoetermeer gaat met ingang van 1 juli 2017 werken volgens de kerntaken van de nationale Retailagenda en de RetailDeals van het ministerie van Economische Zaken. Het college wil op die manier blijven werken aan een sterke retailsector in Zoetermeer en de regio. Daarnaast gaat de gemeente opzoek naar mogelijkheden om kansrijke winkelgebieden verder te clusteren en te versterken. Onderdeel van de verkenning vormt ook de mogelijke transformatie of sanering van bestaande kansarme winkelmeters. Zoetermeer handelt hiermee conform de breed gedragen ambitie van het Rijk en de Provincie Zuid-Holland.

  Lees meer
 • Oostweg tijdelijk 's nachts afgesloten

  (14-06-2017)

  In de periode van 19 tot en met 23 juni is de Oostweg tussen het Prinses Máximaplein en de A12 vier nachten afgesloten wegens werkzaamheden aan de rijbanen. De afsluiting is van 20.00 tot 6.00 uur. Het verkeer richting Den Haag wordt omgeleid via de Australiëweg - Europaweg - Afrikaweg. Het verkeer richting Utrecht wordt omgeleid via de Australiëweg en de Nieuwe Hoefweg (N209).

  Lees meer
 • 25 juni rondleiding in Natuurtuin

  (14-06-2017)

  Bent u wel eens mee geweest met de gratis rondleiding in de Natuurtuin? Op zondag 25 juni is er weer een wandeling onder begeleiding van een natuurgids. De wandeling start om 14.00 uur bij 't Westpunt in het Westerpark en duurt ongeveer een uur.

  Lees meer
 • Zoetermeer ontwikkelt Geurvisie en Geurverordening

  (14-06-2017)

  De gemeente Zoetermeer heeft een Geurvisie ontwikkeld, In deze visie onderbouwt de gemeente dat het mogelijk is om de afstand tussen deze bedrijven en 'geurgevoelige objecten', zoals woningen, te verkleinen. Een aantal maneges en veehouderijen in het buitengebied krijgt hiermee meer kans om uit te breiden en zich te ontwikkelen. Op basis van deze ontwerpgeurvisie is ook een ontwerp voor een Geurverordening ontwikkeld. Beide documenten zijn vrijgegeven voor Samenspraak, waarna ze worden vastgesteld.

  Lees meer
 • Tegoed op OV-chipkaart met ZoetermeerPas-cheques

  (14-06-2017)

  Vanaf 1 juni 2017 krijgt u met keuzecheques 9 tot en met 13 een bedrag van € 4,- per cheque tegoed op uw ov-chipkaart. U kunt het tegoed op uw OV-chipkaart laten zetten bij het HTM servicepunt bij Station Centrum West (Centrum West 43) in Zoetermeer.

  Lees meer
 • Ateliers BaZtille zet koers naar zelfstandige broedplaats

  (14-06-2017)

  De gemeente Zoetermeer wil vanaf 2019 het huidige ateliercomplex BaZtille om niet overdragen aan de daar gevestigde kunstenaarsstichting. De gronden worden dan verhuurd of in erfpacht uitgegeven. De stichting wordt daarmee onafhankelijk van de gemeente en gaat de verantwoordelijk dragen voor beheer en onderhoud van het gebouw en de gronden. Tegelijkertijd krijgt de stichting de vrijheid om via atelierverhuur en andere activiteiten te zorgen voor eigen inkomsten.

  Lees meer
 • Metropoolregio Rotterdam Den Haag pleit voor meer geld voor mobiliteit

  (14-06-2017)

  De 23 samenwerkende gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag doen een oproep aan het nieuwe kabinet om het jaarlijkse mobiliteitsbudget (BDU) voor de regio's Amsterdam en Rotterdam Den Haag te verhogen met 250 miljoen euro en weer te laten meegroeien met de reizigersgroei. Door de rijksbezuinigingen uit het verleden en de oplopende kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van het tram- en metronetwerk, blijft er nauwelijks geld over voor investeringen in nieuwe OV-verbindingen, fietspaden en wegen. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

  Lees meer
 • Warenmarkt verhuist naar Marseillepad

  (07-06-2017)

  De warenmarkt verhuist zaterdag 10 juni naar het Marseillepad, dat langs de Dobbe ligt en aan de Markt grenst. Met deze verplaatsing wil de gemeente zorgen voor meer bruis op de Markt. De nieuwe plek is een volwaardige marktlocatie, die daarnaast de verbinding tussen het Stadshart, via de Dobbe en de Nicolaasbrug, naar de Dorpsstraat versterkt.

  Lees meer
 • Ook Zoetermeer zet meer geld in voor kinderen in armoede

  (07-06-2017)

  Het bestrijden van armoede onder kinderen staat hoog op de agenda van het college van burgemeester en wethouders. Daarom heeft het college besloten om, met geld dat het Rijk daarvoor beschikbaar heeft gesteld, per 2017 meer geld in te zetten voor kinderen in armoede zodat zij bijvoorbeeld een dagje uit kunnen.

  Lees meer
 • Matchfunding van start in Zoetermeer

  (06-06-2017)

  Maatschappelijke initiatiefnemers in Zoetermeer kunnen vanaf nu aan de slag met matchfunding. Op 15 juni organiseert de gemeente een workshop voor (toekomstige) initiatiefnemers. Matchfunding is een vorm van crowdfunding waarbij de initiatiefnemer zelf aan de slag gaat om donateurs te krijgen en waarbij de initiatiefnemer ook kans maakt op een bijdrage van fondsen en van de gemeente Zoetermeer.

  Lees meer
 • Snoeiafval in de strijd tegen kanker

  (06-06-2017)

  Zoetermeer doet met meer dan 170 gemeenten mee aan de landelijke actie Vergroot de Hoop. Vergroot de Hoop steunt de strijd tegen kanker door zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen. Snoeiafval van de Taxus Baccata is een belangrijke grondstof voor chemotherapie. In Zoetermeer kan dit snoeisel aangeboden worden bij de Afvalinzameling aan de Argonstraat 25. De actie start op 15 juni en duurt tot 31 augustus.

  Lees meer
 • Gezamenlijke actie om veiligheid RandstadRail te vergroten

  (06-06-2017)

  Op vrijdag 2 juni 2017 hielden HTM, Politie Eenheid Den Haag, Wijk en Agent Samen (WAS) en het Team Handhaving van de gemeente Zoetermeer een grootscheepse controleactie in de voertuigen en op en rond de perrons van de RandstadRail in Zoetermeer. 3054 passagiers werden gecontroleerd en 139 begingen een overtreding, waarvan 124 voor zwartrijden. Het percentage reizigers zonder geldig vervoersbewijs komt hiermee op 4,06%.

  Lees meer
 • Uitbreiding begraafplaats Hoflaan officieel geopend

  (02-06-2017)

  De uitbreiding op de begraafplaats Hoflaan aan de Buytenparklaan in Zoetermeer is op 31 mei officieel geopend.

  Lees meer
 • Spinselmot in bomen en struiken

  (01-06-2017)
  Vergroot afbeelding: struik met spinselmot

  Op verschillende plaatsen zijn spinselmotten gesignaleerd. De spinselmot eet bomen en struiken kaal en geeft ze een zijdeachtig bedekking. Daarna vult de mot deze bedekking met nesten met rupsen. De spinselmot is niet gevaarlijk. In de loop van de zomer krijgen de bomen en struiken weer nieuwe bladeren.

  Meer informatie over spinselmot

 • Zoetermeer en vastgoedeigenaren tekenen voor verdere ontwikkeling Dutch Innovation Park

  (01-06-2017)

  Vijf vastgoedeigenaren tekenden met De Haagse Hogeschool en de gemeente Zoetermeer op 1 juni een overeenkomst voor de doorontwikkeling van Dutch Innovation Park. Op het Zoetermeerse ICT-park richten bedrijven en het onderwijs zich vooral op cyber security, e-health, e-mobility en big data-onderzoek. De samenwerkende partijen spraken donderdag 1 juni met elkaar af om het gebied nog aantrekkelijker te maken voor ICT-studenten, bedrijven en onderzoeksinstellingen.

  Lees meer
 • Zoetermeer groeit: een schaalsprong

  (31-05-2017)

  In de woningbouwagenda staat dat er in Zoetermeer de komende jaren 10.000 tot 16.000 extra woningen worden gebouwd. Hierdoor groeit Zoetermeer met 18.000 tot 30.000 inwoners. Bij zo'n ambitieuze groei van het aantal inwoners past een ambitieuze groei van alle voorzieningen en sociaal-economische opgaven. Niet alleen het aantal woningen maakt een schaalsprong, maar heel Zoetermeer maakt als het ware een schaalsprong. De manier waarop dat kan en moet gebeuren, is de komende tijd onderwerp van verdere gesprekken tussen het college van burgemeester en wethouders (B&W) en de gemeenteraad.

  Lees meer
 • Eerste van 130 nieuwe elektrische laadpalen in gebruik genomen

  (31-05-2017)

  Wie in Zoetermeer een elektrische auto heeft, hoeft straks niet verder te lopen dan 300 meter om zijn of haar auto op te laden. Dit is mogelijk omdat de gemeente investeert in het plaatsen van openbare laadpalen. Op woensdag 31 mei om 11.00 uur gaf wethouder Robin Paalvast hiervoor het startsein.

  Lees meer
 • Investeren in de toekomst van de Dutch Innovation Factory

  (30-05-2017)

  Gemeente Zoetermeer en De Haagse Hogeschool hebben recent de intentie uitgesproken om zich samen sterk te maken voor de doorontwikkeling van de Dutch Innovation Factory. De afgelopen drie jaar heeft de Dutch Innovation Factory, met de Zoetermeerse ICT-vestiging van hogeschool, een sterke ontwikkeling doorgemaakt. De Dutch Innovation Factory huist naast 500 studenten, ook 21 bedrijven, goed voor 325 banen, 30 stage- en afstudeerplekken en ruim 10 startups. De Haagse Hogeschool en gemeente willen voort bouwen op dit succes. Dit wordt in september bekrachtigd in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.

  Lees meer
 • Levendig en groen rondom station en Afrikaweg

  (22-05-2017)

  Wie in de toekomst Zoetermeer binnen komt vanaf de A12 of het station, belandt direct midden in een levendig en groen gebied. Een nieuw stadsdeel met 3500 nieuwe woningen en een aantrekkelijke mix van voorzieningen, kantoren, horeca en groen. De plannen hiervoor heeft het college op 22 mei aangeboden aan de gemeenteraad.

  Lees meer
 • Kent u iemand die een Koninklijke onderscheiding verdient?

  (18-05-2017)

  Veel mensen zetten zich in hun vrije tijd in voor hun medemens en de samenleving. Meestal ontvangen deze mensen als dank een schouderklopje of een waarderend woord. Voor de vrijwilliger is dat vaak meer dan genoeg, maar er zijn ook andere manieren om uw waardering uit te spreken. Bijvoorbeeld door het aanvragen van een Koninklijke onderscheiding. De meeste Koninklijke onderscheidingen worden rond Koningsdag uitgereikt. Dit jaar reikte burgemeester Aptroot tijdens de jaarlijkse lintjesregen aan twaalf mensen een Koninklijke onderscheiding uit.

  Lees meer
 • Ambitieus perspectief voor Zoetermeer

  (17-05-2017)

  Zoetermeer staat er goed voor. In de Perspectiefnota 2017 beschrijft het college van burgemeester en wethouders (B&W) wat de gemeente in 2018 en de jaren daarna gaat doen. Daarop wordt de Programmabegroting 2017-2020 gebaseerd. Het gemeentebestuur investeert in de stad en gaat zoveel mogelijk in overleg met de Zoetermeerders aan de slag.

  Lees meer
 • Extra Zoetermeerse woningen voor jongeren, doorstromende gezinnen en ouderen

  (17-05-2017)

  Zoetermeer moet een complete woonstad worden voor alle leeftijden, dus voor jongeren, ouderen en gezinnen. Daarom worden er de komende jaren vooral nieuwe woningen gebouwd voor jongeren en 'empty nesters'. Ook wordt er gebouwd voor gezinnen die een stap willen maken naar luxer wonen. Op deze manier zal de doorstroming vanuit bestaande woningen verbeteren. Naast nieuwbouw wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van bestaande wijken en woningen. Dat zijn de belangrijkste punten in het woningbouwprogramma dat het college van burgemeester en wethouders op 17 mei voor besluitvorming naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

  Lees meer
 • De winkel voor duurzaam wonen opent in Zoetermeer

  (16-05-2017)

  Op 20 mei opent wethouder Robin Paalvast (Duurzaam & Groen) de winkel Reimarkt Zoetermeer. In de winkel kunnen Zoetermeerse huiseigenaren simpel en snel advies krijgen over energiebesparende maatregelen aan hun huis. Huiseigenaren krijgen informatie over wat de mogelijkheden zijn, wat het kost en wat het oplevert. Reimarkt adviseert ook over hoe dit het beste betaald of gefinancierd kan worden en welke subsidies van toepassing zijn. Tijdens de opening staat de rijdende winkel op het parkeerterrein van Bouwhof aan de Edisonstraat 115.

  Lees meer
 • Kick-off Bob in de sportkantine

  (16-05-2017)

  Zaterdag 13 mei ging de campagne 'Bob in de sportkantine' officieel van start. Wethouder Margreet van Driel overhandigde het BOB-pakket aan voetbalvereniging SV DWO. De campagne 'Bob in de sportkantine' is erop gericht te voorkomen dat sporters en supporters die alcohol hebben gedronken in de sportkantine achter het stuur kruipen.

  Lees meer
 • Wijkzorgnetwerk Zoetermeer voor professionals sociaal domein

  (15-05-2017)

  Vanuit de gemeente Zoetermeer is het online platform Wijkzorgnetwerk (WZN) opgezet voor iedereen die werkzaam is in het sociale domein. Het online platform biedt de mogelijkheid om iedereen in het Wijkzorgnetwerk (op wijk- of stedelijk niveau) snel op te hoogte te brengen van het laatste nieuws en mededelingen.

  Lees meer
 • Fietsenstalling Frankrijklaan vervalt op 18 mei

  (12-05-2017)
  Vergroot afbeelding: fietsenstalling Frankrijklaan

  Vanaf 18 mei vervalt de openbare fietsenstalling langs het spoor bij RandstadRail-halte Stadhuis. Haal uw fiets voor deze datum uit de stalling weg. U kunt uw fiets plaatsen in de bewaakte fietsenstalling op Markt 10. Vanwege de werkzaamheden is het voetpad richting het perron tijdelijk afgesloten. Het RandstadRail-perron blijft via de Engelandlaan bereikbaar.

 • Uitbreiding begraafplaats Hoflaan gereed

  (12-05-2017)

  De uitbreiding van de algemene begraafplaats Hoflaan aan de Buytenparklaan is gereed. Op dit nieuwe deel zijn 1800 graven gecreëerd in een parkachtige omgeving. Het entreegebied is vernieuwd met een nieuwe brug die het nieuwe deel van de begraafplaats verbindt met oude deel. Op dit oude deel is de urnenmuur, het zogenaamde columbarium (gelegenheid voor het neerzetten van urnen) volledig vernieuwd. De werkzaamheden hebben zo'n drie jaar geduurd. Vanaf 1 juni is het nieuwe deel van de begraafplaats open voor publiek.

  Lees meer
 • Zonne-energie nu voor alle Zoetermeerders mogelijk

  (12-05-2017)

  Na een zeer geslaagde groepsaankoop zonnepanelen waarbij 1862 Zoetermeerse woningeigenaren zich ingeschreven hebben, wordt het nu ook voor huurders en bewoners van een appartement mogelijk zelf stroom op te wekken. Dit geldt ook voor woningeigenaren die geen geschikt dak hebben door bijvoorbeeld schaduw van bomen. De zonne-energie wordt niet op het eigen dak opgewekt, maar op daken van een aantal sporthallen die de gemeente beschikbaar stelt. De Duurzame Energiecoöperatie Zoetermeer (DEZo) legt deze daken vol met zonnepanelen, zodat er collectieve zonneparken ontstaan.

  Lees meer
 • Oranje Nassau College Parkdreef wint!

  (11-05-2017)

  De 1000 brugklassers van het Atrium, ONC Parkdreef, Erasmus- en Alfrink college hebben de afgelopen twee maanden hard gewerkt om de schoonste schoolomgeving van Zoetermeer te hebben. Op 10 mei heeft wethouder Isabelle Vugs bekendgemaakt dat het ONC Parkdreef deze strijd heeft gewonnen.

  Lees meer
 • Zoetermeer onderzoekt zorgfraude

  (09-05-2017)

  De gemeente Zoetermeer heeft na zorgvuldig onderzoek op basis van tips en interne signalen een onaangekondigde actie bij een zorginstelling uitgevoerd. Deze zorginstelling wordt verdacht van fraude met persoonsgebonden budgetten (PGB's).

  Lees meer
 • Koninklijke onderscheiding voor 12 Zoetermeerders

  (26-04-2017)

  Tijdens de 'Lintjesregen' op woensdag 26 april ontvingen 12 Zoetermeerders een Koninklijke Onderscheiding voor hun vaak belangeloze inzet voor de medemens en de maatschappij. Burgemeester Aptroot reikte de onderscheidingen uit in het Stadstheater.

  Lees meer
 • College Zoetermeer stelt Horecavisie 2017 vast

  (20-04-2017)

  Het college van Zoetermeer wil de komende tien jaar waar mogelijk en waar passend ruimte blijven bieden voor eten, drinken en overnachten in Zoetermeer, vooral op de horecalocaties in het Stadshart en in de Dorpsstraat. Dit staat in de Horecavisie 2017, het nieuwe perspectief voor horeca in Zoetermeer dat in samenspraak met de horecasector, bewoners en overige belanghebbenden is verkend. De visie wordt binnenkort aan de gemeenteraad gepresenteerd voor besluitvorming.

  Lees meer
 • Zoetermeer neemt maatregelen tegen vandalisme en onveiligheid in Buytenpark

  (20-04-2017)

  De skeelerbaan en het BMX terrein worden op korte termijn met hekken afgesloten voor openbaar gebruik. Aanleiding hiervoor is het vandalisme dat al geruime tijd plaatsvindt. Na de meest recente vernielingen heeft de gemeente in overleg met de verenigingen in het Buytenpark vastgesteld dat nog meer vernielingen aan het park en de voorzieningen van de verenigingen voorkomen moeten worden.

  Lees meer
 • Actieplan kwaliteitsslag Jeugdhulp Zoetermeer

  (20-04-2017)

  Gemeente Zoetermeer koestert het uitgangspunt dat ieder kind de juiste zorg krijgt die het nodig heeft. Nu er tekorten dreigen te ontstaan in de financiering van de jeugdzorg heeft de gemeente samen met huisartsen, Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en andere jeugdhulporganisaties een actieplan opgesteld om gezamenlijk een versnelling aan te brengen in de ontwikkeling van kwaliteit en toegankelijkheid van de jeugdhulp. Hierbij wordt ook het onderwijs in Zoetermeer betrokken.

  Lees meer
 • Extra verlichting op stille en enge plekken

  (19-04-2017)

  Nieuwe lichtmasten en een flinke snoeibeurt. Zo pakt de gemeente dit jaar de stille en enge plekken in de stad aan. Een oproep leverde vorig jaar 29 en dit jaar 32 plekken op. Burgemeester Aptroot: 'Met de aanpak van stille en enge plekken in de stad willen we de veiligheid verbeteren en ook het veiligheidsgevoel van inwoners vergroten.'

  Lees meer
 • Lokaal Educatieve Agenda vastgesteld

  (19-04-2017)

  Een startkwalificatie voor iedereen. En een vloeiende overgang tussen en verregaande samenwerking van kinderopvang, basisscholen, middelbare scholen, mbo, hbo, CKC en Bibliotheek Zoetermeer. Dat zijn de uitgangspunten van de Lokaal Educatieve Agenda 2017-2020 (LEA), die wethouder Isabelle Vugs met deze partners vaststelde.

  Lees meer
 • Innovaties en investeringen in 2016

  (19-04-2017)

  Het college heeft de jaarstukken van 2016 aan de gemeenteraad aangeboden om deze in het Resultatendebat van 29 mei 2017 te bespreken. Wethouder Robin Paalvast (Financiën): 'Het beleid van de afgelopen jaren levert dit jaar een overschot van € 8 miljoen op. Ongeveer de helft daarvan bestaat uit bijzondere posten. Van het resultaat uit reguliere bedrijfsvoering van € 4 miljoen wordt € 1,7 miljoen doorgeschoven naar dit jaar. Investeringen en innovaties van het afgelopen jaar geven de stad weer een goede impuls.'

  Lees meer
 • Gevonden 'kleingeld' voor stichting Biezonder

  (13-04-2017)

  Sinds 2013 kunnen Zoetermeerders gevonden voorwerpen inleveren bij het Stadhuis en dat gebeurt regelmatig. Vaak brengen zij sleutels, identiteitsbewijzen of OV-chipkaarten. Maar wat ook veel wordt teruggebracht is geld. Het gaat dan meestal om kleine bedragen, muntgeld en vijf en tien eurobiljetten. Zoetermeerders hebben in de afgelopen vier jaar € 750,- gevonden geld ingeleverd bij de gemeente.

  Lees meer
 • Gymworld weer een stap dichterbij

  (12-04-2017)

  Bestuurders van Pro Patria en CGV Zoetermeer hebben samen met wethouder Mariëtte van Leeuwen (sport) maandag 10 april 2017 het Programma van Eisen getekend voor de bouw van Gymworld. Met deze stap kan de gemeente Zoetermeer de bouw van de grote turnhal op korte termijn aanbesteden. Wethouder Van Leeuwen: 'Met deze ondertekening is de realisatie van Gymworld weer een stap dichterbij gekomen. De afgelopen jaren heb ik erg mijn best gedaan om dit voor elkaar te krijgen. Daarom ben ik blij dat ik deze fase nog als wethouder kan realiseren'.

  Lees meer
 • IJsvogelwanden in Bentwoud

  (12-04-2017)

  Laat de ijsvogels nu maar komen! In het Bentwoud staan inmiddels twee speciaal geprepareerde ijsvogelwanden, die op verzoek van de Zoetermeerse gemeenteraad zijn geplaatst. Gemeenteraadsleden Marcel van der Tol en Margot Kraneveldt hebben op 12 april 2017 de ijsvogelwanden in het Bentwoud officieel overgedragen aan Staatsbosbeheer. Dit deden ze door een foto van twee bek/snavelvechtende ijsvogels te overhandigen aan de organisatie.

  Lees meer
 • Hondencontrole in Zoetermeer

  (11-04-2017)

  Dit voorjaar kunnen controleurs aan de deur komen. De controleurs zijn in dienst van het gespecialiseerde bedrijf Holland Ruiter. Ze controleren of de hondenbelasting voor de aanwezige hond(en) is betaald.

  Lees meer
 • Nieuwe liften en roltrappen Mandelabrug

  (07-04-2017)

  Terwijl reizigers dagelijks zo'n 6000 keer de Mandelabrug passeerden, is de afgelopen maanden hard gewerkt om de brug beter toegankelijk te maken voor iedereen. Er kwamen nieuwe roltrappen aan beide kanten van de brug, met in het midden ruime glazen liften en roltrappen.

  Lees meer
 • Voortgang bouw IKC de Toverberg

  (07-04-2017)

  In de wijk Meerzicht laat de gemeente Zoetermeer aan de Toverberg een nieuw integraal kindcentrum (IKC) bouwen. In dit kindcentrum bij basisschool ’t Schrijverke komt ook een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en een centrum voor jeugd en gezin.

  Lees meer
 • Nieuwe vaarverbinding Rotte Rijn Vliet

  (06-04-2017)

  Een rondje kunnen varen over Rotte, Oude Rijn en Vliet. Vorig jaar opperden provincie, twee waterschappen, betrokken gemeenten en Staatsbosbeheer dit idee. Om van droom naar daad te komen, slaan betrokken partijen de handen ineen. Op 5 april 2017 gaven zij in Zoetermeer het startsein voor een visie- en haalbaarheidsonderzoek van een dergelijke vaarroute.

  Lees meer
 • Minder oplopende schulden door digitale uitwisseling

  (06-04-2017)

  Wanneer een Zoetermeerder in de schuldsanering zit, is het niet prettig als er onverwacht alsnog een deurwaarder op de stoep staat. Om dit soort situaties te voorkomen, gaat de gemeente gegevens uitwisselen met de lokale deurwaarders. Taco Kuiper ondertekende op 5 april de overeenkomst, in aanwezigheid van lokale deurwaarder Jan de Swart.

  Lees meer
 • Praat mee over Zoetermeer met nieuwe app

  (05-04-2017)

  Vanaf nu kunt u ook via een nieuwe app meepraten over de ontwikkelingen in de stad. Download Youmee (spreek uit joemie) en doe mee op uw smartphone, tablet of computer. Het gaat om een proef van twee jaar en het is een uitbreiding op de mogelijkheden die er al zijn om in gesprek te gaan met de gemeente zoals het samenspraakplatform doemee.zoetermeer.nl.

  Lees meer
 • Wethouder Mariëtte van Leeuwen verruilt Zoetermeer voor bestuursfunctie in het onderwijs

  (04-04-2017)

  Per 1 mei 2017 is wethouder Mariëtte van Leeuwen (Jeugd, Sport en Economische Zaken) benoemd als bestuurder Onderwijs binnen iHUB, de alliantie van Horizon Jeugdzorg en Onderwijs, Altra, Opvoedpoli en De Nieuwe Kans. Ze heeft de gemeenteraad van Zoetermeer meegedeeld haar functie als wethouder neer te willen leggen.

  Lees meer
 • Uitbreiding telefonisch spreekuur WZI

  (31-03-2017)

  Heeft u vragen rondom werk, zorg of inkomen? Dan kunt u iedere werkdag van 9.00 tot 12.00 uur bellen met uw klantmanager of Wmo-consulent. Ook kunt u bellen met ons telefoonnummer 14 079. Een medewerker van het Gemeentelijk Informatie Punt (GIP) zal uw vragen dan zo goed mogelijk beantwoorden. Als het nodig is, verbinden ze u door met een klantmanager of consulent.

  Lees meer
 • Ondertekening verduurzamingsintentie

  (30-03-2017)

  Wethouder Robin Paalvast van de gemeente Zoetermeer, Vereniging van Eigenaren Marsmanhove nummer 2 tot en met 26 en Van 't Hof Rijnland Vastgoedmanagement hebben maandag een verduurzamingsintentie ondertekent. Met de ondertekening geven zij aan samen te willen werken in het streven naar een comfortabel, duurzaam en energiezuinig wonen.

  Lees meer
 • Green Deal voor Palenstein

  (30-03-2017)

  Het is een feit: de Zoetermeerse wijk Palenstein heeft een Green Deal! Op 29 maart zetten de gemeente, de corporaties Vidomes, De Goede Woning en Vestia en netwerkbeheerder Stedin hun handtekening onder deze deal. Dat betekent dat ze hun krachten bundelen om samen de mogelijkheden te verkennen om van Palenstein een aardgasloze wijk te maken. Dit is de eerste Green Deal in Zoetermeer. En daar zijn de partners trots op.

  Lees meer
 • Zoetermeer start pilot matchfunding

  (30-03-2017)

  Met ingang van 1 mei kunnen inwoners van Zoetermeer een maatschappelijk initiatief indienen met behulp van matchfunding. Dit is een vorm van crowdfunding waarbij de initiatiefnemer via buren en andere geïnteresseerden minimaal 50% van het benodigde bedrag bij elkaar moet verzamelen. De gemeente en Fonds 1818 leggen ook een gedeelte bij als het initiatief past binnen de beleidsvelden. Het initiatief dient een sociaal of maatschappelijk doel te hebben voor de buurt, wijk of stad.

  Lees meer
 • Verhalenbundel 'Jeugdhulp: verhalen uit de praktijk in Zoetermeer'

  (29-03-2017)

  Woensdag 29 maart ontving Mariëtte van Leeuwen (wethouder Jeugd) het eerste exemplaar van de verhalenbundel 'Jeugdhulp: verhalen uit de praktijk in Zoetermeer'. In de verhalenbundel kunt u tien interviews lezen van Zoetermeerders en hulpverleners die hun positieve en inspirerende verhalen vertellen over de Zoetermeerse jeugdhulp.

  Lees meer
 • Voormalig volkstuinencomplex Kwadrant herontwikkeld

  (29-03-2017)

  Het voormalige volkstuinencomplex van het Kwadrant wordt een nieuw woongebied. Dit gebied is een kansrijke woningbouwlocatie. Het college stelt de gemeenteraad daarom voor om snel woningbouw op deze locatie mogelijk te maken.

  Lees meer
 • College akkoord met bestemmingsplan Noordelijk Plassengebied

  (29-03-2017)

  Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het bestemmingsplan Noordelijk Plassengebied 2015, beter bekend als het Noord Aa gebied. Het bestemmingsplan gaat nu naar de raad om te worden vastgesteld. Daarna wordt het bestemmingsplan zes weken ter inzage gelegd.

  Lees meer
 • Vergunninghouders op weg naar werk met taal- en vakgerichte opleiding

  (27-03-2017)

  De eerste vergunninghouders die deelnamen aan de cursus VCA-basis zijn geslaagd. Op 24 maart 2017 hebben zij het veiligheidscertificaat gekregen uit handen van wethouders Ankie van Tatenhove (gemeente Lansingerland) en Taco Kuiper (gemeente Zoetermeer), portefeuillehouders werk en inkomen in de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal.

  Lees meer
 • Broedseizoen van 15 maart tot 15 juli, honden aan de lijn

  (27-03-2017)

  Het spreekwoord zegt 'In mei leggen alle vogels een ei'. Maar de meeste vogels treffen al voorbereidingen vanaf maart. Vandaar dat het officiële broedseizoen loopt van 15 maart tot 15 juli. In die tijd is het belangrijk vogels niet te storen. Loslopende honden moeten daarom worden aangelijnd. Tijdens het broedseizoen controleren de gemeentelijke handhavers extra op loslopende honden in broedgebieden.

  Lees meer
 • Zoetermeer scoort goed met lagere woonlasten

  (27-03-2017)

  Zoetermeer staat op de 138e plaats van de 388 Nederlandse gemeenten waarvan de woonlasten zijn berekend. Dit blijkt uit de Atlas Lokale Lasten 2017 doe door het Centrum Onderzoek Economie Lagere Overheden (COELO) is uitgebracht.

  Lees meer
 • Nieuwe fase voor bouw station Lansingerland-Zoetermeer

  (22-03-2017)

  Woensdagochtend 22 maart stortten de wethouders Abee (Lansingerland) en Rosier (Zoetermeer) samen met regiodirecteur Cuijpers van ProRail, het beton voor één van de kolommen voor het viaduct van station Lansingerland-Zoetermeer. Daarmee is een nieuwe fase voor de werkzaamheden ingeluid. In totaal worden 24 kolommen nabij de A12 (bij de grens tussen Zoetermeer en Bleiswijk) geplaatst om het viaduct te dragen. Eind augustus 2017 worden hierop de liggers over A12 geplaatst.

  Lees meer
 • Brede samenwerking voor veiligheid en zorg

  (21-03-2017)

  Gemeente Zoetermeer start samen met 31 partners in de stad de samenwerking op het gebied van veiligheid en zorg. Maandag 20 maart ondertekenden burgemeester Aptroot en 31 deelnemende partijen vanuit politie, justitie, scholen, huisvesting en zorgpartners het convenant van het uitvoeringsoverleg Veiligheid en Zorg in het Stedelijk College in Zoetermeer. Hierdoor is het mogelijk om informatie over veiligheid met elkaar te delen en op een veilige en juridisch sluitende manier persoonsgegevens te verwerken.

  Lees meer
 • WOZ-waarde koopwoning online inzien

  (21-03-2017)

  Via een stadskaart van Zoetermeer kunt u de WOZ-waarde van (bijna alle) Zoetermeerse koopwoningen online inzien. Inloggen met DigiD is niet nodig.

  Lees meer
 • City deal zorg voor veiligheid in de stad

  (21-03-2017)

  Maandagavond 20 maart hebben de steden Almere, Breda, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zoetermeer samen met de ministeries van Veiligheid en Justitie, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de 'City Deal Zorg voor Veiligheid in de stad' gelanceerd. Met deze City Deal gaan de ministeries en steden op een nieuwe manier samenwerken om criminaliteit en overlast te voorkomen door het sociale domein en het veiligheidsdomein met elkaar te verbinden.

  Lees meer
 • Jaarwisseling in Zoetermeer feestelijk en relatief rustig verlopen

  (02-01-2017)

  Het overgrote deel van Zoetermeer heeft een rustige jaarwisseling achter de rug. Op de Markt was een grootse vuurwerkshow en een nieuwjaarsfeest en in Silverdome was een uitverkocht jongerenfeest waar zo'n 1.250 jongeren nieuwjaar hebben gevierd. Het feest en het vuurwerk op de Markt heeft volgens de politie enkele duizenden mensen naar de Markt getrokken en wordt als een groot succes gezien. Dit kwam mede door de goede samenwerking tussen gemeente, politie en de zes horecaondernemingen die het feest op de Markt mede hebben georganiseerd.

  Lees meer
 • Aanpassing rotonde Van Leeuwenhoeklaan - Clauslaan

  (07-09-2016)

  Op 12 september start de aanpassing van de rotonde op de Van Leeuwenhoeklaan bij de Clauslaan. De fiets- en voetgangersoversteken komen hoger te liggen en de asfaltdeklaag wordt vervangen. Overdag kunt u van de rotonde gebruik blijven maken door de inzet van verkeersregelaars. 's Nachts kan de rotonde zijn afgesloten, maar via een omleiding kan het verkeer zijn weg vervolgen. Uiterlijk 8 oktober zijn de werkzaamheden klaar.

 • Proef parkeerontheffing mantelzorgers

  (07-07-2016)

  Vanaf 1 augustus start de gemeente met een proef, waarbij mantelzorgers voor € 15,65 een parkeervergunning kunnen aanvragen. De proef duurt een jaar, daarna worden de resultaten geëvalueerd.

  Lees meer
 • Nieuwe manier van zorg voor ouderen thuis

  (23-06-2016)

  27 oudere bewoners in de wijken Meerzicht en Centrum doen tot eind 2017 mee met een proef Verzorgd Thuis waarin zij te maken krijgen met een vaste medewerker die hen de hulp en zorg geeft die zij op dat moment nodig hebben. Nu komen er vaak verschillende mensen per dag langs. De gemeente Zoetermeer, zorgaanbieder Vierstroom en zorgverzekeraars CZ en Menzis hebben hierover gezamenlijk afspraken gemaakt.

  Lees meer
 • Publieksbalies tijdelijk gevestigd aan Duitslandlaan

  (01-06-2016)

  Heeft u een afspraak bij het Publieksplein van de gemeente, bijvoorbeeld om uw paspoort te vernieuwen, geboorteaangifte te doen of een omgevingsvergunning aan te vragen? Sinds 31 mei 2016 kunt u hiervoor terecht aan de Duitslandlaan 440 in Zoetermeer. De reden voor de tijdelijke verhuizing van alle publieksbalies naar de Duitslandlaan is de verbouwing van het Stadhuis. Aan de dienstverlening van de gemeente verandert niets.

  Lees meer
 • Sneller meldingen doen via app

  (22-04-2015)

  Een schone, hele en veilige stad, daar streeft Zoetermeer naar. Inwoners moeten daarom snel meldingen kunnen doen als hen iets opvalt in de openbare ruimte. Sinds 19 december 2014 kan dat nog sneller en eenvoudiger met de MijnGemeente app. Wethouder Marc Rosier brengt MijnGemeente app graag nogmaals onder de aandacht. Hiervoor is een promotiefilm ontwikkeld. Rosier: 'Doe uw melding over de openbare ruimte snel en eenvoudig via MijnGemeente app. Zo zorgen we samen voor een schoon, heel en veilig Zoetermeer en kunnen we onze stad zichtbaar vernieuwen.'

  Lees meer