400 Jaar Zoetermeerse Meerpolder

Home > Inwoners > 400 Jaar Zoetermeerse Meerpolder

400 Jaar Zoetermeerse Meerpolder

Dit jaar bestaat de Zoetermeerse Meerpolder 400 jaar. In Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg herdenken bewoners, ondernemers, organisaties en de gemeenten deze mijlpaal met een aantal feestelijke activiteiten. Houd op deze site de agenda in de gaten, zodat je niets mist.

Geschiedenis Zoetermeerse Meerpolder

Het Zoetermeerse Meer was de eerste droogmaking in Zuid-Holland. Ook hier groeide in het begin van de zeventiende eeuw de behoefte aan meer land. De bevolking nam toe en er was meer grond nodig om al die mensen van voedsel te voorzien. Rijke investeerders zagen er daarom wel brood in om het 'Soetermeersche Meer' - een natuurlijk zoetwatermeer in het veenlandschap - om te vormen tot landbouwgrond. Daar kwam meer bij kijken dan alleen molens neerzetten en pompen. Lees in de lesbrief van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer over 400 jaar Meerpolder hoe de investeerders hun omgeving overtuigden van het nut van deze polder en meer interessante weetjes over dit bijzondere gebied tussen Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg.

Informatiepanelen en doeken

Op de dijk rondom de Meerpolder komen informatiepanelen waar voorbijgangers meer te weten kunnen komen over de geschiedenis van het gebied. Aan beide zijden van de Middelweg komen doeken met afbeeldingen van de Zoetermeerse Meerpolder die voorbijgangers herinneren aan dit bijzondere jaar.

Wandelen en fietsen

U kunt de Meerpolder ontdekken via de wandel- en fietsknooppunten die in en rondom het gebied te vinden zijn. Bekijk hiervoor de folder (pdf) van de gemeenten Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg en Floravontuur. U kunt bijvoorbeeld uw auto bij de TOP Zoetermeer-Westerpark of de TOP Zoetermeer-Bentwoud parkeren en van daaruit een mooie tocht door de Meerpolder maken.

Kaarten

Deze kaarten van de Meerpolder dateren uit 1611, 1687 en 1910 en komen uit het archief van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer.

Geocache Meer Polder

Met de cache Meer Polder beleef je het heden en verleden van de Meerpolder. Het is een prachtige tocht van circa 9 kilometer die je lopend of met de fiets kunt doen. En niet alleen overdag, ook 's nachts als het pikkedonker is, kun je op zoek gaan. Voordat je op pad kan gaan, moet je een aantal attributen bij je hebben. Natuurlijk een GPS maar ook een meetlint/rolmaat van minimaal een meter, een zaklamp (als je in het donker gaat), een lege fles van 1.5 liter om water in te doen en de omschrijving. Print de omschrijving uit op www.promotiezoetermeer.nl of www.geocaching.com en ga op pad!

Foto's Meerpolder

De Fotogroep Zoetermeer heeft in het voorjaar prachtige foto's van de Meerpolder geëxposeerd. Ze zijn de rest van het jaar nog hier te zien.

Fietsen in donkere Meerpolder

Liefhebbers van spannende fietstochten kunnen hun hart ophalen. Het Land van Wijk en Wouden viert het 400-jarig bestaan van de Meerpolder met 'Trappen voor je prakkie': een fietstocht door de polder met eten onderweg.

Weer of geen weer: de deelnemers verzamelen rond 17.30 uur bij een boerderij of woning in de Meerpolder en fietsen dan van boerderij naar boerderij. Bij iedere boerderij krijgen ze winterkost geserveerd. De tocht duurt ongeveer twee uur. Iedereen neemt zelf een soepkom, een bord, een schaaltje, een mok en bestek mee. Ook een zaklamp, warme kleding en fietsverlichting zijn aan te raden.

Wie zich aanmeldt, krijgt te horen waar de fietstocht begint. Dit om zwartrijders te voorkomen.

Wanneer: vrijdag 18 november
Aanmelden via: wvdgeest@gmail.com of telefonisch 071-580 2010
Kosten: € 10,-

Filmavond 400 jaar Meerpolder

De filmgroep van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer heeft een film gemaakt over de 400 jaar Meerpolder. De film wordt op 8 en 13 december om 19.30 uur vertoond in het Dorpshuis te Stompwijk. U kunt van tevoren en op de avond zelf voor € 2,50 een ticket kopen bij het Dorpshuis. U wordt warm ontvangen met koffie en thee, dit is bij de prijs inbegrepen. Tijdens de filmavond kunt u de DVD aanschaffen voor € 5,-.

Wanneer: donderdag 8 december en dinsdag 13 december
Hoe laat: aanvang 19.30 uur, start 19.45 uur
Waar: Dorpshuis, Stompwijk
Kosten: 2,50 euro, inclusief koffie en thee.

Een voorproefje van de film is te zien op Youtube.

Winnaars fotowedstrijd 400 jaar Zoetermeerse Meerpolder

Jan Slootweg, Arthur Winailan en Luuk Gransjean zijn de winnaars van de fotowedstrijd 400 jaar Zoetermeerse Meerpolder. Bovendien heeft de jury zes inzenders een eervolle vermelding gegeven. Zij kregen hun prijs op zaterdag 1 oktober tijdens het festival Historisch Zoetermeer.

De jury bestond uit Ria Oosterop, oud-wethouder van Zoetermeer en statenlid van de provincie Zuid-Holland; Ton Vermeulen, historicus en bestuurslid van het Historisch Genootschap Oud-Soetermeer en Ad ten Ham, landschapsarchitect en oud-medewerker van de gemeente Zoetermeer. In het juryrapport staat dat de jury veel waardering heeft voor de in grote getale ingezonden foto's. De polder met zijns weidse openheid, de lage horizon en de aanwezigheid van weinig objecten is een landschap dat zich moeilijk laat fotograferen. Vanuit dit besef heeft de jury negen heel goede foto's kunnen selecteren.

De eervolle vermeldingen gingen naar Arno van Berge Henegouwen, Rob Kettmann, Ria Luiten, Antonio Marreiros, Hans Tromp en Jan Slootweg.

Het comité 400 jaar Meerpolder heeft van alle inzendingen een boekje (pdf) gemaakt.

• Inzending Jan Slootweg

Vergroot afbeelding: inzending Jan Slootweg